O društvu

V našem društvu boste spoznali ljudi, ki so zboleli in ki jih je operacija na srcu rešila pred najhujšim. Izkušnje, ki jih naši člani in članice izmenjujejo med seboj, so tisto najbolj dragoceno, kar imamo. Iz naših zgodb se je mogoče marsičesa naučiti. Poučne so, saj povedo, kako je treba živeti, da človek ostane zdrav pozno v starost.

Vsako leto prirejamo mnogo različnih dogodkov. Največ je predavanj strokovnjakov z različnih področij. Gostili smo tako največje slovenske kot tudi nekaj tujih zdravnikov, profesorjev, kirurgov, strokovnjakov za telesno dejavnost in za prehrano. Predavali so nam o temah, ki zanimajo vse nas in verjetno tudi vas: o tem, kako nam preveč maščob v krvi škoduje, kako si to težavo nakopljemo in predvsem, kaj lahko sami naredimo, da nas ne bo pestila. Šele potem pridejo na vrsto zdravila. Enako velja za povišan krvni tlak in tudi preveč sladkorja v krvi. Znano je namreč, da je med diabetiki največ srčnih bolnikov. In da je veliko srčnih bolnikov tudi diabetikov. Predavanja so tudi na temo srčnih operacij, možnostih, kaj vse lahko kirurgi naredijo; pa tudi o preiskavah, invazivnih in neinvazivnih; o pomenu posameznih zdravil, kaj lahko z rednim jemanjem dosežemo, kako jih je treba jemati, da bomo imeli od njih največ; o možnem medsebojnem učinkovanju zdravil, pa tudi o možnem součinkovanju nekaterih zdravil in hrane. Vse to so teme, o katerih bi se morali pogovarjati s svojimi izbranimi zdravniki, pa se ne, ker nimajo dovolj časa za vse.

Med priljubljenimi delavnicami, ki jih prirejamo, so tudi kuharske. Pod vodstvom strokovnjakov skupaj zavihamo rokave in se lotimo priprave jedi, ki koristijo srcu in ožilju, pa tudi sicer zdravju nasploh. V okviru teh delavnic smo se naučili marsičesa. Predvsem pa tega, katere vrste hrane ne smemo jesti, kakšne maščobe so primerne oziroma neprimerne; kaj so, na primer, omega 3 in omega 6 maščobne kisline, za kaj jih potrebujemo, kako vplivajo na srce, kje jih najdemo. Takih dragocenih informacij je še veliko in vsaka delavnica prinese nove in nove.

Na naših srečanjih, ki pogosto trajajo ves konec tedna ali celo dlje, se odpravimo na dolge sprehode, prilagojene zmogljivosti naših članic in članov. Zavedamo se pomena telesne aktivnosti za zdravje, zato se trudimo, da članice in člane spodbujamo, da ne postanejo zapečkarji. Kako naporna je telesna dejavnost, si izbere vsak sam po svojih zmogljivostih.

Bivanje v zdraviliščih ali ob morju, kjer so naše delavnice ponavadi organizirane, je za članice in člane cenovno zelo ugodno, saj ima naše Društvo dobre povezave s tistimi, ki nam storitve nudijo. V hotelih imamo ponavadi polpenzionsko ponudbo, zajtrk in večerjo. Predavanja in druge vrste dejavnosti pa so za udeležence večinoma brezplačna, ker jih financira društvo.

Če se boste odločili postati naš član, boste lahko sodelovali pri vsem naštetem. Če ste kreativnega značaja in imate nove zamisli o tem, kaj vse bi se dalo še narediti, lahko kandidirate za člana upravnega odbora društva, ki pripravlja predloge za dejavnosti vsako leto in celo vsak mesec posebej. Če pa se raje pridružite vsem drugim, boste lepo povabljeni, da storite tako. Društvo od vas pričakuje, da boste sodelovali z udeležbo na vsakoletni skupščini, občnem zboru, kakor mu pravimo. In seveda na tistih prireditvah, ki vas bodo zanimale. Pa nikar ne mislite, da so vsa naša srečanja skrajno resna! Narobe, znamo se tudi zabavati in se vedno tudi nasmejemo do solz. Naši gostje so bili že večkrat mnogi humoristi, ki znajo vsakogar razveseliti, pa če je še tako čemerne volje. Na mnogih prireditvah so nas razveseljevali tudi znani kulturni delavci, operni pevci, igralci, pevke in pevci zabavne glasbe, pa tudi glasbeniki, ki so nam pričarali čarobni svet klasične glasbe.

Vse te prireditve, delavnice, predavanja, pa tudi naša neformalna srečanja imajo en sam cilj: pomagati srčnim bolnikom, da bodo znali zdravo živeti, pa tudi pomagati zdravim, da ne bi zboleli. Z informacijami želimo nuditi pomoč vsem, ki jih iščejo in danes je teh ljudi vse več. Bolniki si končno upajo marsikaj vprašati. Postaja vse bolj jasno, da smo za svoje zdravje odgovorni sami in da lahko zanj tudi sami največ storimo. Pri tem pa nam bodo najbolj pomagale prave informacije.

Članice in člani našega društva budno spremljamo tudi dogajanje v zdravstveni politiki. Pri sprejemanju odločitev tudi sodelujemo ali s tem, da jih podpremo ali pa opozorimo, zakaj je kakšna odločitev za bolnike neprimerna. Včasih smo uspešni, včasih tudi ne. Tudi v tem primeru je samo od nas odvisno, ali bomo dosegli, da nas bo politika upoštevala ali ne. Več nas je, močnejši smo. Tudi zato postanite naš član/ica tudi vi!

Članice in člani našega društva vsako leto plačajo članarino. Višino članarine na predlog upravnega odbora potrjuje občni zbor. Tako zbrana sredstva se porabljajo zelo natančno in namensko, nad čemer bdita tako upravni kot tudi nadzorni odbor in seveda tudi občni zbor, se pravi vsi člani in članice.

Aktualna obvestila

Kje lahko uveljavljam popuste z člansko izkaznico: