Bizeljsko in praznovanje 30.letnice Društva

VABLJENI NA ENODNEVNI IZLET NA BIZELJSKO,
ZDRAVSTVENO DELAVNICO IN PRAZNOVANJE
30. LET DELOVANJA DRUŠTVA


Datum odhoda: četrtek 16. november 2017


iz Kranja ob 7.30 uri —parkirišče Sloga Kranj (nasproti Mercatorja Primskovo)
iz Ljubljane ob 8.00 uri —parkirišče pri Dolgem mostu (zadnja postaja mestnega avtobusa št. 6)
iz Celja ob 7.45 uri —parkirišče pred hotelom Faraon, Ljubljanska cesta
 

Program potovanja:

Iz Kranja, Ljubljane nas bo pot vodila prek Grosupljega, Čateža ob Savi, Brežic do Bizeljskega, za udeležence, ki bo vstopili v Celju pa prek Laškega, Sevnice, Krškega in Brežic do Bizeljskega. Ob prihodu nas bodo pričakali lokalni turistični vodniki in nas seznanili s čim vse so domačini ustvarjali in obdelovali to prelepo pokrajino. Spoznali se bomo s starimi običaji in slišali marsikatero skrivnost.

Posebnost te pokrajine so repnice, kjer so nekoč shranjevali repo, danes pa je ta prostor v večini namenjen hrambi in zorenju kakovostnih bizeljskih vin. Bizeljsko slovi kot dežela vina. Seveda se bomo o tem prepričali tudi sami, ter degustirali njihova vina v eni izmed znamenitih repnic. Naša postojanka bo tudi cerkev Sv. Lovrenca na Bizeljskem, kjer je nekoč kot kaplan deloval danes blaženi Anton Martin Slomšek.

Mesto Brežice, ki že od prazgodovine leži na odlični lokaciji in ki so ga naseljevale že zgodnje kulture, skriva v svojih nedrjih marsikatero znano in zamolčano zgodbo. Naša pot nas bo vodila skozi strnjeno pozidano staro mestno jedro, kjer bomo odkrivali skrivnosti in preteklost nekaterih najstarejših stavb. Sledi ogled gradu Brežice, stara lekarna, narodni in nemški dom, nemška hiša, frančiškanski samostan so le nekatere izmed najzanimivejših. Nad mestom se mogočno dviguje vodovodni stolp, ki že v grbu mesta ponazarja, da je edini primer iz svojega časa na Slovenskem. Kavica v kavarno spremenjeni notranjosti nam gotovo ne uide. Sprehodili se bomo še po ostankih nekdanjega obrambnega obzidja, po gasi, nekdanji ulici obrtnikov.

Približno ob 14. uri se bomo zapeljali še v Staro Vas pri Bizeljskem - v prijetno gostišče Kocjan, kjer bomo prisluhnili psihoterapevtki dr. Damijani Voglar na temo “Kreativni vstop v tretje življensko obdobje”. Namen predavanja: prepoznati osebni stil vedenja v kriznih situacijah, oz. na življenjskih prelomnicah, oblikovati strategijo, kako delovati preventivno , ohraniti kreativnost, poskrbeti za kvaliteto življenja še v pozno starost…

Sledi kosilo v istem gostišču. Gostilna Kocjan je znana po odlični domači hrani, prijazni postrežbi ter prijetnem vzdušju, ki spravi v dobro voljo vsakogar. Povratek proti domu v večernih urah.

CENA IZLETA ZNAŠA 20 EUR NA OSEBO EUR IN VKLJUČUJE VSTOPNINE PO PROGRAMU, MALICO, DEGUSTACIJO ŠTIRIH VIN Z NAREZKOM, KOSILO, VSE PREVOZE IN LOKALNE TURISTIČNE VODNIKE.
Vabilo - Portorož

Prijave sprejemamo do torka, 14.11.2017—oz. zasedbe mest na obeh avtobusih. Prisrčno vabljeni.

Aktualna obvestila

Kje lahko uveljavljam popuste z člansko izkaznico: