Izlet v Prlekijo in Jeruzalem

Drage članice in člani,

Tokratni jesenski izlet nas bo peljal v Prlekijo, ki leži v Pomurju na severovzhodu Slovenije med reko Dravo in Muro. Slovi po svoji domači kulinariki in pridelavi vrhunskih vin. Domačini svojemu središču in metropoli Prlekije pravijo Lotmerk, ostali ga poznamo pod imenom Ljutomer. V Jeruzalemu (in sploh Prlekiji) se vedno dobro je in dobro pije. Pokrajina je čudovita za sprehode in kolesarjenje. Obiskovalce navdušujejo suhe mesnine, prleška tunka in prleška gibanica.

Legenda pravi, da so se križarji na poti v Sveto deželo ustavili na našem najlepšem hribu, da bi si odpočili.

Sprejeli so jih gostoljubni domačini, ki so jim ponudili božansko dobro vino, in križarji so se odločili, da ostanejo kar tam, kraj pa poimenovali za svoj Jeruzalem.

Po prihodu v Ljutomer in vmesnem okrepčilu si bomo z lokalnim vodnikom ogledali mesto in muzej. “V muzeju so tri stalne zbirke; splošna muzejska zbirka o Ljutomeru in okolici, zbirka Taborsko gibanje na Slovenskem ter zbirko fotografij in filmov Karola Grossmanna.

Zatem sledi ogled proizvodnje in razstava glinenih izdelkov, kjer bo možen tudi nakup. Na kratko se bomo tudi ustavili na razgledni točki Gradič. Pot bomo nadaljevali v Jeruzalem do gostišča SIBON (prej Brenholc), kjer nas bo že čakala prleška pojedina.  Seveda pa smo poskrbeli tudi za glasbo.

Cena izleta znaša 25 eur in vključuje vse prevoze, malico na poti, vstopnine, lokalno turistično vodenje in kosilo.

(do zasedbe mest na avtobusu)

Erika Petek:  040 731 784 (Celje in ostale regije)

Marijan Lužnik: 031 668 453 (Gorenjska)